Ekologiczny certyfikat dla wina
Dystrybutorzy win mają w swojej ofercie rozmaite segmenty win. Jedną z kategorii stanowią wina ekologiczne. Jednak to, co jest oczywiste z handlowego punktu widzenia, nie musi być wcale popularne wśród producentów.
Popularność win ekologicznych jest w Europie bardzo duża. Jak podaje dziennik „Rzeczpospolita”, obszar ekologicznych winnic w 2019 roku przekraczał 400 hektarów, a w ciągu 10 lat wzrósł o 234%. Wino ekologiczne bardzo popularne jest w Niemczech, Francji i Wielkiej Brytanii. Przoduje jednak Hiszpania, gdzie aż 25% areału winogron stanowią winnice ekologiczne.
Ekologiczne wina w Polsce
Tymczasem w Polsce winiarstwo ekologiczne to jedynie niewielki margines uprawy winorośli. Można przypuszczać, że wynika to z dwóch powodów. Pierwszy to popyt. Na tle wielu innych krajów Europy w Polsce zainteresowanie winem w ogóle jest stosunkowo niewielkie. I choć sprzedaż win z roku na rok rośnie, to rynek jest być może jeszcze za mały, by wydzielać z niego węższe kategorie.
Drugi powód jest bardziej prozaiczny. Certyfikat żywności ekologicznej (w Unii Europejskiej oznaczany zielonym liściem) przyznawany jest jedynie na 12 miesięcy. Aby starać się o taki certyfikat, trzeba spełnić bardzo wiele warunków, takich jak np. przygotowanie oddzielnej linii produkcyjnej, przeznaczonej wyłącznie do win ekologicznych. Problemem jest także uprawa winorośli bez dodatku pestycydów i innych środków ochrony roślin. Zbiory z takiej uprawy mogą być mniejsze niż z tradycyjnej, a dodatkowe koszty związane z utrzymaniem oddzielnej linii produkcyjnej oraz z samym procesem certyfikacji przekładają się na wzrost cen wina na półkach. A że korzyści z takich ekologicznych działań wciąż są niepewne, na razie niewielu producentów chce podjąć takie ryzyko.
Z drugiej strony, można zakładać, że moda na ekologiczne wino wciąż jest przed nami. W takiej sytuacji największe korzyści odczują ci producenci i dystrybutorzy, którzy najwcześniej odnajdą się na rynku eko-produktów. Dlatego lepiej nie zwlekać z decyzją zbyt długo, aby nie stracić okazji na wyrobienie sobie mocnej pozycji na rynku trunków ekologicznych.
Wino do kontroli
Podkreślmy, że producenci win ekologicznych muszą liczyć się zarówno z corocznymi kontrolami wynikającymi z procesu certyfikacji, jak i z kontrolami wyrywkowymi. Kontrola może obejmować wszystkie elementy gospodarstwa ekologicznego, a każdy zakup związany z uprawą winorośli czy produkcją wina musi być możliwy do zweryfikowania na podstawie dokumentacji.
Warto przy tym zadbać także o współpracę z firmą logistyczną wyspecjalizowaną w rynku alkoholowym. Wprowadzanie do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego związane jest m.in. z przyjęciem przez podmiot składujący towar zobowiązania do poddania się kontroli przez jednostkę certyfikującą. Zakres kontroli najczęściej obejmuje weryfikację warunków składowania produktów rolnictwa ekologicznego w magazynie, rejestrów przyjęcia i wydania z magazynu, rejestrów czyszczenia magazynu oraz sprawdzania jego skuteczności.
Kategorie i certyfikaty win ekologicznych
Poza certyfikatami unijnymi dla produktów rolnictwa ekologicznego, na świecie funkcjonuje także wiele innych kategorii i związanych z nimi certyfikatów, np.
- wina biodynamiczne – certyfikaty przyznają organizacje Demeter, Biodyvin
- wina organiczne – m.in. Ecocert, Agriculture Biologique, Organic Farming, USDA Organic
- wina ze zrównoważonej produkcji – certyfikacje lokalne, m.in. w RPA i Kalifornii (USA)
- wina z ograniczoną emisją CO2 – np. Carbon Neutral
- wina naturalne – bez oficjalnej certyfikacji, ale wspierane przez organizacje SAINY, VinNature, AVN.
Warto przy tym zaznaczyć, że ekologiczna produkcja przeważnie nie ma wpływu na smak wina. Pod tym względem dużo większe znaczenia mają warunki glebowe, klimatyczne, a także doświadczenie winiarza niż fakt posiadania określonego certyfikatu.